H i s t o r y

feudo maccari

O r i g i n s

Without fail, Sicily always manages to win over the hearts of those who think they will only stay for a brief time – and end up planting solid roots.

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This is exactly what happened to Antonio Moretti Cuseri, already owner of Tenuta Sette Ponti in Tuscany, when he visited the Val di Noto in the late 1990s. He was absolutely enchanted by Sicily’s famous Baroque style and the warm waters of the sea. He fell madly in love, so much so that he planned to begin a new adventure here, creating one of the most exciting viticulture businesses in the area. Antonio Moretti Cuseri has managed to put together 250 hectares of property – along the cliffs and beaches of this southernmost sliver of land – purchasing pieces of land from various owners, mound of earth upon mound of earth in Noto, Sicily, the heart of the Mediterranean Sea. Maccari is the center of it all; it is here that the vineyards overlook the natural oasis of Vendicari, having now experienced about thirty harvests under the sun.

feudo maccari

L e O r i g i n i

C’è poco da fare, la Sicilia riesce sempre ad ammaliare i cuori delle persone che pensano di trascorrere qui soltanto un breve periodo ma che invece poi vi piantano solide radici.

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Questo è proprio quello che è successo ad Antonio Moretti Cuseri, già patron di Tenuta Sette Ponti in Toscana, quando alla fine degli anni ’90, durante un viaggio in Val di Noto, restò letteralmente stregato alla vista del famoso barocco siciliano e delle sue calde acque marine. Se ne innamorò perdutamente, tanto da decidere di iniziare qui una sua nuova avventura, dando alla luce una delle più affascinanti realtà vitivinicole della zona. A Noto, nel cuore del Mar Mediterraneo, sugli scogli e sulle spiagge del lembo di terra più meridionale, tumulo dopo tumulo, Antonio Moretti Cuseri riesce a mettere insieme una proprietà di circa 250 ettari acquisendoli da più di cinquanta proprietari terrieri diversi. Il cuore è Maccari, dove i vigneti che si affacciano direttamente sull’Oasi Naturale di Vendicari, hanno già fatto una trentina di vendemmie sotto il sole.

H e a d - t r a i n e d S y s t e m

There are about 60 hectares under vine exclusively relying on the head-trained system, an ancient process brought over by the first Greek colonists; it is very costly to manage but is well suited to the warm climate of southeastern Sicily. The bunches of grapes are protected by the leaves, which limit the oxidation of polyphenolic and aromatic substances. At the same time, the leaves are exposed to the sun’s rays, allowing for excellent photosynthesis. Antonio Moretti Cuseri also chose this system because of the way it allows for perfect ventilation, how it offers the maximum amount of sunlight during daytime hours, and the fact that the bunches stay closer to the ground allowing for ideal heat exchange so the fruit ripens.

A l l e v a m e n t o a d A l b e r e l l o

Circa 60 ettari vitati allevati esclusivamente ad alberello, forma antichissima portata dai primi coloni greci e con alti costi di gestione, che ben si adatta al clima caldo della Sicilia Sud-Orientale. I grappoli infatti sono protetti dalle foglie che limitano l’ossidazione delle sostanze polifenoliche ed aromatiche. Allo stesso tempo le foglie sono esposte ai raggi solari favorendo così un’ottimale fotosintesi. Inoltre la perfetta aerazione, l’illuminazione massima durante le ore del giorno, la vicinanza dei grappoli al terreno che consente uno scambio di calore ideale per una perfetta maturazione del frutto, sono le ragioni che spinsero Antonio Moretti Cuseri a prediligere questo sistema.

Feudo Maccari

R e s e a r c h a n d Q u a l i t y

Antonio Moretti Cuseri immediately focused on native grape varieties like Nero d’Avola, Grillo, and Moscato di Noto, as well as international ones like Syrah and Cabernet Sauvignon, able to bring a fruity elegance and rich minerality. What’s more, the proximity to the sea and the limestone-rich soil make this area perfect for quality winemaking. It is no surprise that Nero d’Avola came to life right in this area between Avola and Pachino, in the province of Siracusa, a Greek colony from the 8th century BC. Nero d’Avola is one of the great grape varieties of southern Italy, and it helped usher in a new era in the 1980s:  produced as a single variety, it has shown itself to be an elegant, well structured red able to stand up to long aging in bottle, which helps create harmonious, well balanced wines.